Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO Nordic leverer specialdesignede linjedræn til Kvæsthusmolen ved Skuespilhuset

Drænene er udviklet i samarbejde med landskabsarkitekt Julie Kierkegaard, der har skabt et landskabsdesign med fokus på rene geometriske former og maritim atmosfære til Kvæsthusmolen ved Skuespilhuset i København – lige overfor Operaen.

Materialet til drænene er det hårdføre støbejern, som harmonerer med havnemiljøets klassiske pullerter, hvor skibe igennem århundreder er blevet fastgjort for at lægge til kaj. Ristenes design er med små cirkler, der afvander til de underliggende linjedræn.

Et tæt samarbejde mellem landskabsarkitekten og ACO Nordic har givet et smidigt og effektivt udviklingsprojekt, hvor resultatet er geometrisk fuldendte og effektive render, skabt særligt til en ganske særlig plads.

»Render spiller en ikke uvæsentlig – men ofte overset – rolle for bymiljøets æstetiske fremtoning. Til Kvæsthusprojektet kunne jeg ikke finde en vandrende på markedet, som opfyldte min vision – så derfor designede jeg en selv og har haft et fantastisk godt samarbejde med ACO Nordic om udviklingen,« lyder det fra landskabsarkitekt Julie Kierkegaard.

Linjedræn – en vigtig del af løsningen

Kvæsthusmolen er Københavns nye, offentlige rum til færdsel, udfoldelse og oplevelse til lands og til vands med en central beliggenhed, der stiller høje krav til arkitektonisk kvalitet.

Som overflade til pladsen er der valgt en mørk rillet betonflade til at symbolisere vandets bevægelser. Men hvordan skulle man afvande så stor en plads? Landskabsarkitekt Julie Kierkegaard forklarer:

»Pladsen er så stor, at det ville kræve et fald på omkring en halv meter at afvande den på traditionel vis. Men vi ønskede en helt flad plads. Vi fandt derfor på at lægge render på tværs af hele den 320 lange mole med otte meters mellemrum.«

Da der var et ønske til, at dilatationsfugen skulle ligge direkte op ad linjedrænet og ikke som normalt ude i betonfladen, udviklede ACO Nordic derfor et nyt V150 I-Type linjedræn. I-Type linjedræn kan modstå bevægelserne i betonen, samt belastningen fra tungtrafik (D400).

Linjedræn i skræddersyet design

Ristene på renderne på Kvæsthusmolen har et helt nyt design (døbt DOT), som er udviklet af ACO i samarbejde med Julie Kierkegaard, som siger:

»Generelt er detaljerne i bymiljøet som fx riste og brøndgods alt for tilfældige. Vi ønskede at gøre det mere sammenhængende på Kvæsthusprojektet, og jeg fandt inspiration fra trappeskakter i New York til at designe en særlig rist. Hertil valgte jeg cirklen, fordi den er uendelig og fuldendt i sin form. Arkitekterne blev inspireret til at føre det med over i resten af molen, så DOT-designet genfindes flere steder på molen, ikke kun på ristene. Resultatet er et helstøbt byrum.«

Om samarbejdet med ACO Nordic

Julie Kierkegaard siger om samarbejdet med ACO Nordic, at »Kvaliteten af materialerne er meget høj, og ACO’s ingeniørmæssige kompetencer er i top – tysk, når det er allerbedst. ACO har været fleksible, hurtige og i det hele taget har det været et fantastisk godt samarbejde. Og prismæssigt er det også i orden.«

Julie Kierkegaard har en gang tidligere specialdesignet en rist sammen med ACO Nordic til et projekt for Københavns Universitet, og hun ser store muligheder fremover i bedre design af detaljerne i bymiljøet – især i samarbejde med ACO.